Van mediation naar prediation®: de relatie centraal

Prediation® is nieuw. Toch vinden steeds meer organisaties hun weg in prediation. In plaats van dat er een standaardovereenkomst uit de lade wordt gehaald, wordt nu eerst besproken wat partijen nu écht willen.

Wat is de visie van de een, maar ook van de ander? Hoe zien partijen de samenwerking voor zich? Alle aspecten die nodig zijn, komen naar voren om te kunnen werken volgens conscious contracting. Bewust dus. Bewust van wat je afspreekt.

Conflicten op de werkvloer ontstaan veelal door onbegrip. Prediation voorkomt onbegrip, doordat alle mogelijke scenario’s zijn doorgenomen. Mocht er in de loop van de tijd iets veranderen, dan is er voldoende ruimte en vrijheid om samen (met de prediator) terug naar de tekentafel te gaan. In het geval van een al bestaand conflict, is mediation soms eerst het antwoord: er samen uitkomen. Nadien wordt besloten het voortaan anders te doen. Nu zal de relatie centraal stellen; de meeste waarde kennen. Er is vertrouwen in elkaar. Mocht dit vertrouwen alsnog wegvallen, dan zal het eenvoudig zijn hier een oplossing voor te vinden. Dit is immers afgesproken en ook vastgelegd. Geen lange weg naar de rechter, geen onnodige kosten en vooral geen onnodige energieverspilling. Denken in mogelijkheden, denken in samenwerking, zelfs als het tegenzit.

https://voorkans.nl/lid/charlotte-te-pas/